Alimente neperisabile ce nu trebuie sa lipseasca din camara voastra!

Alimente neperisabile ce nu trebuie sa lipseasca din camara voastra!
Vreti sa participati la reducerea risipei alimentare si a ambalajelor? Este  esential sa constientizati care sunt alimentele neperisabile. Intr-un moment in care constrangerile de sanatate impun reducerea timpului si frecventei cumparaturilor, este important sa alegeti produsele potrivite care sa se pastreze mult timp in camara.

In timp ce sarea si otetul sunt conservanti naturali care au fost folositi ca atare de mii de ani, alte alimente se pastreaza mult mai bine decat ati crede.

•    Zaharul 


Zaharul alb, brun, de cosos, indiferent de tip, zaharul nu se degradeaza niciodata. Se pastreaza la infinit. Pastrati-l intr-un loc uscat si ferit de lumina.

Cum a aparut zaharul?

Zaharul a fost intotdeauna parte din dieta noastra de zi cu zi, fiind si unul dintre cele mai vechi  produse documentate din lume.
Conform celor de la Info Cons, istoria zaharului a cunoscut cinci etape:

  • Extractia sucului din trestia de zahar si apoi cultivarea plantei in India si Asia de Sud-Est, in jurul anului 4000 î.Hr.;
  • Inventarea granulelor de zahar din sucul extras din trestia de zahar, in India, in urma cu 2.000 de ani. In urmatoarele secole, rafinarea granulelor de zahar a fost imbunatatita;
  • Apoi, a urmat raspandirea procesului de cultivare a trestiei de zahar, de extractie si de prelucrare in zonele din vestul Indiei si in zonele tropicale ale Americii, incepand cu secolul al XVI-lea;
  • Prelucrarea zaharului a cunoscut imbunatatiri in urmatoarele secole, mai ales in secolele XVII si XIX, in acea parte a lumii;
  • Prelucrarea zaharului din sfecla de zahar, a siropului de porumb cu continut ridicat de zaharoza si a altor indulcitori in secolele XIX si XX.

•    Sarea


Sarea, un aliment de baza pentru conservarea alimentelor, este evident ca nu trebuie sa lipseasca din gospodarie. A fost folosita de secole. 

Sfat! Daca devine compacta din cauza umiditatii, adaugati cateva boabe de orez.

Puteti sa va puneti imaginatia la incercare, in bucatarie, folosind sarea cu condimente.

Stiati ca, sarea a fost folosita drept moneda?
Ei bine da....ea era atat de valoroasa in Roma Antica, incat soldatii erau platiti cu sare. 
Cuvantul "salariu" vine din latinescul "sal", adica sare!


•    Otetul 


Otetul este un alt aliment care nu trebuie sa va lipseasca. Este un conservant natural. Se foloseste la conservarea legumelor murate, a castravetilor, de exemplu. Se pastreaza mult timp, fara probleme.

Stiati ca, daca va spalati mai des picioarele cu otet, veti avea unghii  mai sanatoase, vor creste mai repede, iar calcaiele nu se vor mai crapa? 
Sursa: InfoCons


•    Leguminoase conservate 


Pastrate in camara, la o temperatura moderata, legumele au o perioada de valabilitate de aproximativ 6 ani. Pot fi consumate chiar si la cateva saptamani dupa data de expirare, insa gustul lor poate fi alterat. Le puteti folosi integrandu-le intr-un preparat care le va da mai multa aroma si savoare. Singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti este aspectul exterior al recipientului. In cazul in care cutia prezinta urme sau pare umflata, aceasta poate insemna ca alimentele sunt stricate.

Fasolea uscata, indiferent de culoare sau marime, mazarea uscata, nautul, lintea, soia sunt folosite de milenii, si asta pentru ca asigura nutrienti pretiosi.
Bucatariile traditionale abunda in mancaruri gustoase preparate din leguminoase, iar retetele etnice, bucatariile fusion au adus si in farfuria europeanului tofu si alte minunatii asiatice care au la baza binecunoscuta soia. 


•    Legumele uscate


Fasolea uscata, lintea, atata timp cat raman sigilate intr-un recipient ermetic, se pastreaza perfect. Puteti sa le scoateti din ambalajul lor de carton si sa le depozitati in recipiente de sticla. 
Ele rezista foarte mult timp, dar, in cel mai rau caz, daca le consumatati dupa data recomandata,  trebuie sa le gatiti putin mai mult. Intr-adevar, leguminoasele se pot usca in timp. Tocmai faptul ca sunt uscate le permite sa reziste. Daca le gatiti intr-o oala sub presiune, nici nu veti observa diferenta. Le puteti asezona cu sarea cu condimente. 
Cerealele integrale, precum quinoa,bulgur,secara, orz, hrisca, lintea, nautul, fasolea, fulgii de ovaz, porumbul,meiul sunt alimente neperisabile, foarte sanatoase. Alegeti in functie de preferintele fiecaruia si aveti grija sa nu va lipseasca din camara. Cand nu aveti timp sa mergeti la cumparaturi sau pur si simplu aveti pofta de unul din produsele enumerate, mergeti la camara si apoi in bucatarie! 

Stiati ca?
Legumele uscate, castiga din ce in ce mai mult teren datorita valorilor nutritive, a usurintei de depozitare, a diversitatii mancarurilor care pot fi preparate cu ajutorul lor!



•    Pastele 


Baza dietei zilnice, mai ales pentru copii, pastele sunt produsul ideal de tinut mereu in camara. Se pastreaza aproximativ 3 ani. Din nou, nu ezitati sa le scoateti din ambalajul lor de carton pentru a le depozita in borcane de sticla, inchise ermetic sau, daca nu aveti loc le puteti pastra in ambalajele originale. Cu aceste produse, puteti varia meniul, zilnic: paste cu unt sau sos de rosii, integrate in salatele reci, gratinate, etc.

Stiati ca?
- cuvantul paste, provine din latinescul "pasta" care inseamna "aluat"?
- pastele erau consumate in Italia inca din secolul al IV. i.H, deci, de mai bine de 2000 de ani?
- in lume exista peste 600 de feluri diferite de paste?
- majoritatea pastelor se fac din faina alba, dar pastele de calitate superioara, au la baza grau dur.


•    Orezul alb


Orezul alb este, de asemenea, un aliment nepieritor. Este perfect pentru a gati sushi sau risotto. Se adapteaza la tot felul de retete si deserturi, budinca de orez. Serveste ca baza pentru salate reci. Ca si garnitura sau cu sos, se potrivese foarte bine cu toate tipurile de carne si peste.

Stiati ca?
- Orezul alb ramane proaspat si bun pentru consum o perioada foarte indelungata, intre 10 si 30 de ani;
- Orezul te face mai fericit? Cum? Carbohidratii aflati in orez stimuleaza secretia de serotonina, care este hormonul care ne influenteaza in mod direct si pozitiv buna dispozitie.
- Marele Zid Chinezesc a fost construit, in secolele XV-XVI, cu ajutorul orezului?
 Blocurile de piatra folosite la constructia Marelui Zid Chinezesc au fost lipite intre ele cu un mortar facut din terci de orez amestecat cu carbonat de calciu.

•    Fructele uscate


Stafidele, merisoarele, coarnele de padure, prunele, alunele de padure, toate in varianata lor uscata, prin pastrarea lor corecta intr-un borcan de sticla, inchis ermetic, isi pot prelungi termenul de valabilitate. Consumate singure, se potrivesc foarte bine si cu preparate dulci sau legume fierte. 
Este bine de stiut ca le puteti pune si la congelator.


•    Mierea si derivatele din miere


Mierea prin cantitatea ei in zahar este nepieritoare. Acest produs, este multifunctional: se poate consuma ca atare, se poate indulci cafeaua, ceaiul, se poate folosi in diverse marinade, se poate folosi ca si ingredient principal in prepararea deserturilor. 
De asemenea, ajuta cand ramaneti fara zahar. In mod similar, siropul de artar nu are o data de expirare. Odata deschis, se va pastra inca un an la frigider. De asemenea, este un inlocuitor excelent pentru zahar.


Stiati ca?
- Mierea nu expira niciodata;
- Mierea naturala cristalizeaza;
- Mierea este un bun antioxidant;
- Mierea rezolva problemele digestive;
- Mierea este un bun energizant natural.


•    Gemurile si dulceturile


Acestea rezista datorita continutului de zahar care ajuta la conservarea lor. Le puteti pastra in medie 2 ani. Atentie, insa, un borcan deschis trebuie pastrat la frigider si consumat in maxim 6 luni. Pe de alta parte, preparatele din fructe (mai putin dulci decat dulceturile) se pastreaza un timp mai scurt. 

•    Conservele de peste


Tonul conservat se va pastra timp de 3 ani intr-o camara intunecata si uscata.

•    Amidonul de porumb sau de cartofi 

Perioada de valabilitate a amidonului de porumb sau a cartofului este infinita. 
Se recomanda pastrarealui intr-un loc racoros, intunecat si uscat. 

•    Ciocolata neagra

Ciocolata neagra se pastreaza foarte bine, in medie 2 ani. Pentru a se pastra bine, trebuie sa fie impachetata foarte bine. Odata inceputa, se va pastra foarte bine daca o impachetati corect in folia de aluminiu. Culoarea este uneori alterata, dar acest lucru nu ii afectează calitatea. 

Stiati ca?
- Numele de ciocolata este derivat din limba azteca, iar cuvantul „chocolātl” inseamna „bautura amara”;
- Initial, ciocolata a fost o bautura. Aztecii credeau ca este un dar primit de la Quetzalcoatl, Zeul Intelepciunii. Ciocolata era o bautura fermentata care  oferea putere;
- In Japonia, femeile ofera barbatilor cu ocazia Valentine's Day, bomboane de ciocolata;
- O persoana care a trait 122 ani si-a atribuit secretul longevitatii unei diete cu ulei de masline, vin rosu si 1 kg de ciocolata pe saptamana;
- Ciocolata alba, desi are aceeasi textura cu ciocolata clasica, nu contine cacao si, din acest motiv, unele tari nu considera a fi ciocolata.



Acestea sunt doar cateva din produsele neperisabile oe care le puteti avea la indemana oricand!
Alegeti din www.cosultaubio.ro produsele neperisabile care va plac si care va fac trebuinta!
Ele nu trebuie sa va lipseasca din camara!

Mai mult decat sanatate, un stil de viata!

Cu drag si cu ganduri bune,
Echipa 

www.cosultaubio.ro
 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!