Ele au un gust acru astringent, dar, pe masura ce se coc, mai ales dupa caderea primei brume, gustul devine mai placut.
Asa cum bine stiti, in compozitia chimica a catinei, predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici, pigmenti ce dau culoarea portocalie a fructelor, ulei gras in care se dizova acesti pigmenti, vitaminele B1 si B2, acid folic, acizi grasi si fitosteroli, ulei volatile, etc. Datorita acestei compozitii chimice complexe, catina este considerata o polivitamina naturala. Se foloseste in multe tari, atat in scopuri terapeutice cat si alimentare.
Ce se face din catina? Sucuri, gemuri, siropuri, vinuri, lichioruri, alimente accesibile tuturor.
Pentru a obtine aceste alimente, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se freaca printr-o sita inoxidabila pentru indepartarea samburilor.
La sucul obtinut dupa stoarcere sau frecare, se adauga zahar in functie de retetele folosite.
Bautura racoritoare de catina
Ingrediente pentru bautura racoritoare de catina
- 750 g catina;
- 6 L apa;
- 1 kg zahar.
Fierbeti fructele de catina in apa cu zahar, iar cand lichidul obtinut s-a racit, turnati-l in sticle si pastrati la loc racoros.
Pentru obtinerea vinului de catina, puneti intr-un vas de sticla 1 kg de fructe zdrobite, peste care adaugati 5 L de apa fiarta si racita si 1,5 kg de zahar. Pentru a grabi fermentarea, adaugati drojdie de vin. Lasati 15-20 de zile si apoi puneti in sticle de sticla, timp in care uleiul portocaliu se aduna la suprafata vinului.
Din fructe de catina uscate se fac ceaiuri placute la gust care se folosec in avitaminoze (deficit de vitamine). In unele tari, ceaiul de catina se recomanda in reumatism, diaree, in unele boli de piele, urticarie.
Sursa: www.labucatarie.ro