Detoxifierea

Detoxifierea
Temperaturile crescute, natura capricioasa, legumele si fructele din piete... Primavara, este momentul perfect pentru o „curatare interioara”,  cu accent pe alimente usoare care favorizeaza eliminarea toxinelor.

Daca detoxifierea nu are o definitie stiintifica, se practica in mod obisnuit primavara si dateaza de foarte mult timp." Postul Mare, o perioada de 40 de zile in care sunetem atenti la stilul nostru de viata si mancam mai „slab” , corespunde momentului in care se recomanda o cura detox”. Intr-adevar, la sfarsitul iernii este cel mai interesant. In sezonul rece, ne miscam mai putin si mancam mai mult odata cu venirea sarbatorilor. Corpul nostru stocheaza grasimi si toxine si functioneaza mai incet. Ideea este sa-l ajutam sa scape de aceste excese, prin sprijinirea organelor emunctor (care elimina toxinele) pentru a castiga energie si lejeritate. Astfel, trebuie sa avem grija de ficatul nostru.

Exista cinci organe emunctor (ficatul, rinichii, intestinele, pielea si plamanii). La inceputul primaverii, mai ales ficatul trebuie sustinut. „Ficatul este principalul organ de detoxifiere. El este cel care elimina alcoolul, drogurile, metalele grele, deseurile metabolismului nostru... Tot el este cel care secreta bila care permite digestia lipidelor. Si, de asemenea, cel care regleaza zaharul din sange prin transformarea zaharului. Zaharul (produsele dulci, dar si amidonul) in exces este transformat de ficat in grasimi care sunt depozitate”, explica un medic nutritionist. Ficatul este deci un aliat de slabit daca avem grija de el!

Intr-o cura de detoxifiere este necesar pe de o parte sa limitam cat mai mult posibil sursele de toxine (inlaturarea alimentelor bogate in aditivi, pesticide, excesul de zaharuri, grasimi, etc.) pentru a calma organele emunctor, pe de alta parte, trebuie sa consumam mai multe legume verzi si plante care contin compusi care sustin activitatea acestor organe.

Dar nu ce avem in farfurie este totul: este si momentul in care ne lasam de fumat, evitam alcoolul, dormim suficient, ne plimbam in natura... Pe scurt, o cura de detoxifiere consta intr-un mix de actiuni pentru „curatarea interioara” blanda, dar eficienta. Propuneti-va o cura de detoxifiere! 

•    Eliminati substantele toxice din mediul dumneavoastra
Inainte de a incerca sa drenati toxinele prezente in organism, trebuie sa aveti grija si de alte aspect din viata de zi cu zi. A face o cura de detoxifiere continuand sa fumati, de exemplu, nu are sens. In timpul curei, renuntati la fumat, alcool, produse procesate, bogate in aditivi. Acesta este si momentul sa va organizati bucataria: evitati recipientele din plastic si tigaile antiaderente care pot elibera compusi nedoriti si optati pentru recipientele din sticla si tigaile din otel inoxidabil, materiale neutre. In acelasi sens, se acorda preferinta cosmeticelor si produselor de curatare cu eticheta ecologica.
•    Limitati consumul anumitor alimente
Alaturi de legume, care trebuie sa reprezinte 50% din farfurie, sunt proteinele  slabe (pasare, peste, tofu etc.) si/sau putin amidon (cereale integrale si leguminoase). „Când avem o activitate medie, nu trebuie sa mancam foarte multe paste sau paine, pentru ca, in exces, amidonul lor este depozitat sub forma de grasime”. Este recomandat sa limitati carnea rosie, cerealele rafinate, produsele din lapte de vaca, sarea, zaharul... orice poate fi rau pentru sanatatea dumneavoastra in exces.
•    Iesiti si stati cat mai mult in natura
Ideal ar fi ca o cura de detoxifiere sa fie insotita de iesiri in natura, departe de stresul si poluarea oraselor. Planificati plimbari in padure, weekend-uri la mare. Facand plimbari lungi in natura in timp ce respiram profund, acesta este un exercitiu ce contribuie la procesul de detoxifiere. De asemenea, este important sa va acordati momente de relaxare: o baie fierbinte, o sedinta in sauna sau hamam care favorizeaza transpiratia si eliminarea toxinelor. Un masaj de tip drenaj limfatic poate ajuta organismul sa evacueze toxinele.
•    Dormiti suficient
Asigurati-va ca mergeti la culcare la o ora regulata si dormiti cel putin 7 ore pe noapte. "Ficatul nu functioneaza la fel pe tot parcursul zilei. Noaptea se curata singur. De aceea este important sa-i respectam ritmul somn-veghe". In plus, lipsa somnului duce la oboseala care creste secretia de grelina (hormonul foamei), ceea ce duce la pofta de gustari...
•    Faceti miscare
Activitatea fizica favorizeaza o buna oxigenare a celulelor, buna functionare a tranzitului si circulatia sangelui care dreneaza toxinele. Este recomandat sa faceti exercitii cardio care cresc debitul cardiac si astfel capacitatea ficatului de a se detoxifica: alergare, inot, dans, sarituri la coarda... Faceti dupa abilitatile voastre si cresteti treptat ritmul. O metoda de antrenament interesanta pentru a va lucra bine sistemul cardiorespirator si pentru a va folosi rezervele de grasime este antrenamentul divizat (alternand faza rapida si faza de recuperare).
•    Punet-ti in farfurie cat mai multe fructe si legume
Creati-va un obicei zilnic de a consuma legume si fructe in fiecare zi – 2 pana la 3 pe zi. Sunt bogate in fibre care stimuleaza tranzitul, in minerale diuretice, in vitamine care contribuie la buna functionare a organelor emunctor, in enzime care favorizeaza digestia, precum si in antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi (generati in special de stres si poluare). Legumele se prepara sub toate formele: crude, fermentate, suc, la aburi... Si, puteti sa va gantiti si la semintele incoltite (germinatia le creste de zece ori continutul de nutrienti).

Acestea sunt cateva din sfaturile noastre pentru o cura de detoxifiere, dar, cel mai bine, inainte de a incepe o astfel de cura, consultati un specialist. Nu internetul, nu prietenii. Un specialist. Fiecare dintre noi, suntem unici si, organismul nostru reactioneaza diferit. 

Mai mult decat sanatate, un stil de viata!

Cu drag si cu ganduri bune, 
www.cosultaubio.ro

 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!