Dezechilibrele nutritionale semnificative la copiii din mediul urban si cel rural determina Nestlé si Fundatia Traditii Sanatoase sa continue programul educational “Traista cu sanatate”

Dezechilibrele nutritionale semnificative la copiii din mediul urban si cel rural determina Nestlé si Fundatia Traditii Sanatoase sa continue programul educational “Traista cu sanatate”
Fundatia Traditii Sanatoase anunta reluarea inscrierilor in programul de formare complementar ”Traista cu Sanatate – Educatie pentru un stil de viata sanatos”, parte din programul cu acelasi nume lansat in 2012 si sustinut de Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare si bauturi.Succesul programului vorbeste de la sine: numarul copiilor obezi din scolile participante din mediul urbana scazut de la 11% in 2018 la sub 7% in 2021.

Pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase in randul copiilor este nevoie de eforturile coordonate ale cadrelor didactice, parintilor si specialistilor din sanatate. Traista cu sanatate ofera posibilitatea formarii cadrelor didactice in domeniul nutritiei si stilului de viata echilibrat prin Cursul de formare,,Traista Cu Sanatate – Educatie Pentru Un Stil De Viata Sanatos’’avizat de Ministerul Sanatatii. Cadrele didactice se pot inscrie aici.

Programul Traista cu sanatate, care anul acesta implineste 12 ani de la lansare, este unicul program de preventie a obezitatii care cuprinde urmatoarele:Disciplina optionala, Traista cu sanatate – Educatie pentru un stil de viata sanatos, bazata pe un pachet educational riguros stiintific;Curs de formare a cadrelor didactice pentru disciplina optionala avizat de Ministerul Educatiei (18-20 CPT) sustinut de reputati specialisti;Consiliere nutritionala gratuita oferita copiilor si adolescentilor cu obezitate de catre specialisti in obezitate.

”Anul trecut, peste 10.000 de copii cu varste de 5 pana la 10 ani din 70 de scoli din cinci judete au participat la activitatile educative din cadrul programului Traista cu Sanatate, initiat la Iasi, in 2012, de Fundatia Traditii Sanatoase. Disciplina optionala ”Traista cu sanatate - educatie pentru un stil de viata sanatos” este propusa la nivel national pentru ciclul de invatamant prescolar si scolar, programul este deschis oricarei scoli sau gradinite din Romania, iar cursul de formare a profesorilor pentru a preda aceasta disciplina complementara a fost avizat de Ministerul Educatiei”, spune Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, initiatorul proiectului „Traista cu sanatate”.

Rezultatele acestui program de nutritie pentru copii se bazeaza pe masuratori efectuate de personal medical angajat in invatamant, prezent in scolile participante. Astfel, o masuratoare antropometrica (inaltime, masa corporala si circumferinta abdominala) efectuata in 2022 pe un numar de 1.500 de copii cu varste intre 5 si 10 ani, participanti in programul ”Traista cu Sanatate – Educatie pentru un stil de viata sanatos” releva dezechilibre majore in statusul nutritional al acestora.

Surprinzator, doar 44% din copiii cu varsta intre 5 si 10 ani din mediul rural au o greutate adecvata pentru varsta si inaltime, in timp ce in mediul urban, ei reprezinta aproape 60% din total. Aproape 33% din copiii din mediul rural sunt subponderali, respectiv 20% din cei din mediul urban. In contrapartida, 8% din copiii din mediul rural sunt supraponderali si alti 15% sunt obezi. In mediul urban, situatia este urmatoarea: aproape 14% sunt supraponderali si aproape 7% sunt obezi.

”Obiectivul acestui optional avizat de catre minister si sustinut prin intermediul initiativei globale Nestlé for Healthier Kids, este formarea unor comportamente sanatoase si prevenirea obezitatii si bolilor cronice, in contextul  in care in Romania, ca si la nivel mondial, epidemia de obezitate reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea publica. Suntem mandri sa fim asociati cu un proiect care a devenit model de bune practici pentru restul Europei”, spune Nicoleta Tupita, dietetician autorizat si Manager Nutritie Nestlé Romania, Bulgaria si Tarile Adriatice.

Programul Traista cu sanatate a castigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle for Cities si este recunoscut la nivel international, fiind inclus in reteaua internationala Youth Health Community (YHC), alaturi de programe din peste 10 de tari. In cadrul Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sanatate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai buna activitate de preventie a obezitatii la copii.

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare si bauturi din lume, prin initiativa globala Nestlé for Healthier Kids, s-a alaturat in 2019 proiectului Traista cu sanatate derulat de Fundatia pentru Traditii sanatoase, in calitate de partener principal, urmarind sa sustina adoptarea la nivel national a unui stil de viata sanatos.

Traista cu sanatate este un proiect de alimentatie sanatoasa pentru copii ce are ca misiune formarea la copii si tineri a unor obiceiuri sanatoase privind alimentatia si stilul de viata, promovand traditiile si cultura locala. Obiectivele Fundatiei pentru Traditii sanatoase sunt sa incurajeze adoptarea unei alimentatii echilibrate, sa promoveze activitatea fizica, sa ofere servicii pentru a ajuta pacientii supraponderali sa-si gestioneze greutatea, sa sprijine si sa promoveze actiuni si proiecte de cercetare legate de sanatate, sa cultive si sa promoveze traditii culturale care pot duce la formarea unor obiceiuri sanatoase.

Cum puteti afla toate detaliile privind proiectul de anul acesta?

1.    Accesati linkul: https://traditii-sanatoase.ro/campania-2023-2024/
2.    Creati-va un cont pe pagina programului Traista cu sanatate (tutorial ”Cum imi creez contul” aici)
3.    Logati-va si accesati ”Materiale campanie”.

Cu drag si cu ganduri bune, 
Echipa,

www.cosultaubio.ro


 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!