E.Coli, Listeria... alimente despre care credeti ca sunt sanatoase, dar, ascund bacterii

E.Coli, Listeria... alimente despre care credeti ca sunt sanatoase, dar, ascund bacterii
Un nou studiu publicat in revista Foods ne avertizeaza asupra anumitor legume gata de consumat, cum ar fi salatele la punga. Cercetatorii mentioneaza prezenta potentiala a bacteriilor patogene precum Listeria sau Escherichia coli.

Consumul regulat de legume este esential pentru mentinerea sanatatii datorita continutului lor bogat de vitamine, minerale si fibre. Tot mai multi oameni au putin timp la dispozitie pentru a-si prepara pranzul sau cina. „Din ce in ce mai multi oameni  isi doresc alimente sanatoase care sa poata fi preparate intr-un timp foarte scurt din cauza stresului vietii de zi cu zi si a ritmului alert in care traim”, a spus Daniele Maffei, profesor in cadrul Departamentului de Agribusiness, Alimentatie si Nutritie din cadrul Facultatii de Agricultura Luiz de Queiroz ( ESALQ-USP) de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, autorul principal al unui nou studiu publicat in Foods.

Acest fenomen explica de ce tot mai multi oameni recurg la legume gata de consumat: acestea sunt taiate, curatate si vandute in ambalaje sigilate, cu etichete care sugereaza ca sunt gata de consumat. Cel mai adesea sunt consumate crude.

Noul studiu avertizeaza consumatorii cu privire la bacteriile patogene care pot fi gasite in aceste legume procesate foarte putin: cercetatorii mentioneaza in special Listeria monocytogenes sau Escherichia coli, care pot provoca tot felul de probleme de sanatate.

Există o varietate de legume procesate foarte putin precum legumele cu frunze (rucola, salata verde, spanacul, etc...), legumele crucifere (broccoli si conopida...) si radacinoasele (morcovi, sfecla, castraveti, etc).

Datele din studiu, prezentate pe indicatorii de igiena, evidentiaza microorganisme patogene, in special Escherichia coli (principalul indicator al contaminarii fecale), Salmonella si Listeria monocytogenes, „cu rate de prevalenta cuprinse intre 0,7% si 100%, 0,6% pana la 26,7% si 0,2% pana la 33,3% respectiv”.
Studiul profita de ocazie pentru a mentiona focarele de boli alimentare asociate cu consumul de legume proaspete in Brazilia intre 2000 si 2021.

Dar, exista si o solutie pentru a manca legume gata preparate, daca sunteti pe fuga

Nu aveti timp sa gatiti? Puteti miza pe legumele congelate. Se pare ca produsele congelate pot retine o cantitate mai mare de nutrienti, deoarece sunt congelate imediat dupa recoltare. Daca sunt respectate conditiile de inghet, nu exista pierderi de vitamine sau minerale.

„Alimentele crude isi pastreaza toate calitatile nutritionale atunci cand sunt congelate. Ele isi pastreaza nutrientii datorita frigului”, a explicat intr-un comunicat, Raphaël Gruman, nutritionist.

Pe de alta parte, este indicat sa evitati preparatele congelate (cum ar fi un ratatouille, o blanquette in sos, un fel de lasagna), deoarece sunt adesea prea grase, prea dulci sau prea sarate.

Aveti grija de Dvs si de sanatatea celor dragi!

Mai mult decat sanatate, un stil de viata!

Cu drag si cu ganduri bune, 
www.cosultaubio.ro
 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!