Fructe si legume de sezon: ce sa mancati in luna mai?

Fructe si legume de sezon: ce sa mancati in luna mai?
Nu stiti ce fructe si legume sa consumati „in sezon”? 

Va oferim o lista cu cele mai bune fructe si legume pentru aceasta frumoasa luna mai. 

De ce sa mancam fructe si legume de sezon?

a) Pentru gustul lor: fructele si legumele de sezon se maturizeaza datorita cultivarii lor la soare si vor fi mai gustoase, in timp ce fructele si legumele care sunt extrasezon isi dobandesc maturitatea in timpul transportului.

b) Pentru beneficiile lor nutritionale: daca este recomandat sa mancati in sezon, nu este degeaba. Corpul uman trebuie sa se adapteze anotimpurilor in schimbare pe tot parcursul anului, iar fructele si legumele sunt acolo pentru a-l ajuta. Intr-adevar, produsele de sezon satisfac nevoile nutritionale ale organismului specifice anotimpurilor. Iarna, de exemplu, frigul si lipsa luminii solare fac ca organismul sa aiba mai multa nevoie de vitamina C si substante nutritive. Si ce gasim ca fructe si legume iarna? Legume bogate in minerale (praz, varza, spanac) si citrice (clementine, mandarine, portocale, grapefruit).

c) Pentru impactul ecologic: a manca fructe si legume in sezon este de bine. Si la nivel local este mai bine asa. Pentru a limita impactul carbonului, este de preferat sa favorizam scurtcircuitele si, prin urmare, sa consumam din productia locala. Verificati originea fructelor si legumelor de sezon pe care le cumparati  din supermarket, deoarece, din pacate, ar fi putut fi cultivate in sere sau mai degraba cumparate din piete, in stare proaspata. 

d) Pentru a proteja mediul: fructele si legumele in afara sezonului sunt in general importate si transportate cu avionul sau cu barca, apoi cu camionul. Aceste trei mijloace de transport sunt destul de poluante pentru planeta. In plus, in ceea ce priveste conservarea produsului, acestea sunt acoperite cu substante chimice, astfel incat sa nu ajunga prea coapte dupa transport, ceea ce reprezinta un alt punct negativ. 

Iata cateva fructe si legume de sezon

Ciresele de mai



Primul fruct de piatra al anului, ciresul ajunge pe rafturi pe vreme frumoasa. Fructul dulce, il puteti manca atat crud sau gatit in placinte sau alte preparate. Are un pic mai multe calorii decat alte fructe, dar este bogat in fibre si potasiu. 

Vinetele



Ideale pentru scaderea in greutate, vinetele sunt sarace in calorii si umplutura. De asemenea, contribuie la reducerea colesterolului rau. Sunt bogate in fibre, potasiu, vitamine B si antioxidanti. Vinetele sunt: diuretice, laxative, astringent si antiinflamatoare.

Dovleceii



Foarte saraci in calorii si bogati  in vitamine si minerale, dovleceii sunt alimente sanatoase care se gasesc in luna mai si ramn prezenti toata vara. Consumati dovlecei tineri daca suneti mai sensibil la nivelul digestiv, deoarece fibrele vor fi mai bine sustinute. Este de preferat a fi consumat cu coaja pentru a beneficia de toate proprietatile sale.

Mazarea



Mazarea verde si crocanta, cu coaja, este populara pentru aroma dulceaga. Desi sunt mici, aceste boabe sunt pline de fibre, proteine si vitamina B. Mazarea este, prin urmare, un aliment foarte complet de adaugat in farfurie. Dar grabiti-va: o veti gasi pe tarabe doar in lunile mai si iunie.

Salata verde



Este disponibila pe tot parcursul anului, dar sezonul de salata cu frunzele incepe in luna mai. In Franta, este a 5-a cea mai consumata leguma. Saraca in calorii si bogata in minerale si oligoelemente, este consumata in principal in salate pentru a asezona felurile de mancare sau pentru a fi consummate ca atare. 

Cartofii noi



Sunt primii cartofi ai anului: sunt plantati iarna si recoltati la 90 de zile dupa plantare, inainte de maturitate completa. Au un miez moale si usor dulce care ofera un gust de nuca atunci cand este gatit. Pielea sa fiind foarte subtire, nu este nevoie sa o curatati. Este mai putin bogat in carbohidrati si contine de doua ori mai multe vitamine C decat alti cartofi.

Capsunile



La inceputul primaverii, apar capsunile. Acest mic fruct rosu are un continut scazut de calorii, asa ca il putem manca fara probleme. Capsunile sunt pline cu antioxidanti si vitamine, in special vitamina C, pentru a va spori imunitatea.

Rubarba



Apare primavara si o gasiti toata vara. Rubarba este un fruct cu continut scazut de calorii,bogata in calciu. Se consuma in principal gatita acolo unde se doreste  a fi frageda. Este folosita pentru deserturi gourmet in placinte, tarte, gemuri sau chiar compoturi, dar poate insoti si preparatele sarate. 

Sparanghelul



Cand vine primavara, este sezonul complet pentru sparanghel! Puteti sa-l savurati pur si simplu ca o vinegreta sau sa-l gatiti gratinat. Se potriveste foarte bine cu carnea. Alb, verde sau violet, sparanghelul este sarac in calorii si contine potasiu, magneziu si vitamine.

Morcovul



Prezent pe rafturi din aprilie pana in septembrie, aceasta leguma radacinoasa nu numai ca „face placuta” si da o stralucire sanatoasa preparatelor, dar, mai este si bogat in vitamina A, vitamina B9, mai ales atunci cand morcovul este consumat crud. In luna mai, este momentul sa gustati morcovii timpurii.

Conopida



Exista multe varietati de conopida pe tarabe, in functie de sezon. Primele conopide care vor fi recoltate ajung in piete in lunile aprilie-mai. Conopida de primavara se mananca atat gatita, cst si cruda. Aceasta leguma este saraca in calorii si bogata in vitaminele C si B9. 

Grapefruit



Un alt fruct concentrat in vitamina C este prezent toata iarna si primavara devreme pe rafturile din supermarketuri.

Lamaia



Bogata in vitamina C, nu trebuie sa uitati de ea. Va insoteste toata iarna pentru a va ajuta la apararea imuna impotriva infectiilor si a bacteriilor. Iar in primavara, nu ezitati sa o folositi ca leac de detoxifiere.

Merele



Exista foarte multe soiuri de mere. Se pot consuma ca atare, in sucuri, compoturi, deserturi, se pot asocia cu tofu si se pot obtine niste frigarui delicioase, gemuri,etc. 

Anghinare



Anghinarea este de fapt o floare comestibila. Atat de delicata, dar si generoasa, anghinarea este plina de antioxidanti. De asemenea, contine o serie de minerale, inclusiv fier, vitamina C si potasiu, care il fac un remediu bun anti-oboseala. In general, anghinarea se consuma intotdeauna gatita.

Castravetele



Scazut in calorii si foarte bun atunci cand iti este sete, castravetele este o leguma foarte buna de mancat imediat ce vine vremea calda. Consumat crud,
se prepara usor in salate sau se consuma ca atare. Este bogat in vitamine si minerale. 

Kiwi



In mai, este sfarsitul sezonului de kiwi verde. Kiwi este campionul absolut al vitaminei C. 

Ridichea



Saraca in calorii si foarte bogata  in apa, ridichea anunta intotdeauna sosirea primaverii! Este un inhibitor al apetitului, ideala de consumat ca aperitiv. Bogata in potasiu, este, de asemenea un diuretic  natural.

Ananas



Aprilie este sfarsitul sezonului pentru ananas, un fruct plin cu vitamina C care poate fi devorat din octombrie. Dar, daca va place atat de mult, il puteti consuma din conserva!

Perele



Perele sunt bogate in cupru si antioxidanti. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau. Dar, luna aprilie marcheaza sfarsitul sezonului complet pentru acest fruct si va fi necesar sa asteptati pana in iulie pentru a gusta aroma perelor de vara.

Andivele



Desi nu este iubita de toata lumea, andiva este una dintre legumele care pot fi consumate crude aproape tot timpul anului. Usoara si racoritoare, contribuie la satietate si este saraca in calorii, dar luna aprilie marcheaza sfasitul sezonului „de andive”, si va fi necesar sa asteptati pana in octombrie pentru ca pe rafturi sa apara noile andive.

Prazul



In aprilie, sezonul prazului se incheie si trebuie recunoscut faptul ca aceasta leguma este sinonima cu retetele de iarna. Se mananca intreg si daca nu va place partea verde, folositi-o pentru a face supa. Bogat in fibre, stimuleaza si regleaza tranzitul intestinal.

Mai mult decat sanatate, un stil de viata!

Cu drag si cu ganduri bune,

Echipa

 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!