Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza
Pe masura ce inaintam in varsta, enzima care ajuta la digerarea lactozei scade, pana in punctul in care unele persoane devin intolerante. Ce trebuie sa stim despre acest carbohidrat special si care sunt solutiile pentru a-l digera mai bine.

Ce este lactoza? Lactoza este un carbohidrat simplu format din doua molecule: una de glucoza si una de galactoza. Estede fapt un zahar cu o putere scazuta de indulcire. 

Unde se gaseste? Se gaseste in laptele mamiferelor (lapte de vaca, lapte de capra, lapte de oaie), precum si in cel al femeilor care alapteaza. Pentru a fi absorbit si digerat, trebuie impartit in doua(glucoza si galactoza) de catre lactaza, o enzima secretata de celulele intestinului subtire. 

Trebuie sa stiti ca sugarii si mamiferele tinere care se hranesc exclusiv cu lapte in primele luni de viata produc multa lactaza, dar secretia acestei enzime de catre organismul uman tinde sa scada in timp si nu mai este produsa in cantitate suficienta pentru a digera corect lactoza.

De unde stim ca avem intoleranta la lactoza?

Daca lactoza trece prin intestinul subtire fara a fi - sau nu complet - absorbita, aceasta ajunge apoi in colon, unde va fermenta datorita florei intestinale specifice acestei sectiuni a intestinului, iar rezultatul este umflare, durere, diaree acida sau varsaturi in cele mai grave cazuri. Aparitia acestor simptome dupa ingerarea laptelui duce,in general, ne duce cu gandul la suspiciunea de intoleranta la lactoza. 

Atentie!
Aceste simptome pot fi confundate cu o alergie la proteinele din lapte. Cel mai bine, apelam la un medic si facem niste teste (analize de sange) care ne confirma daca avem sau nu intoleranta la lactoza. 

Odata pus diagnosticul, medicul va prescrie o dieta stricta timp deo luna, perioada in care vor fi eliminate toate alimentele care pot contine lactoza: branzeturile, lactatele, produsele de patiserie industriale, etc. De ce? Pentru a elimina simptomele. Dupa o luna, se incearca reintroducerea treptata a alimentelor cu urme de lactoza: branzeturi uscate, biscuiti, etc. Reintroducerea acestor alimente ar trebui sa aiba loc treptat, stabilind in acest fel pragul de toleranta, iar pacientul sa se poata bucura de o dieta cat mai variata. 

Nu se recomanda o alimentatie fara lactoza decat in cazul in care chiar aveti aceasta intoleranta descoperita ca urmare a consultului unui medic si evident pe baza rezultatelor unor analize. 

In cazul in care nu aveti intoleranta la lactoza si cosumati produse fara lactoza timp indelungat, riscati sa provocati decalcifieri, osteoporoza si, prin urmare, fracturi. De aceea, acest diagnostic este bine sa vi-l puna un medic specialist. 

Care este diferenta dintre o alergie si intoleranta la lactoza?

O alergie este declansata de o proteina, nu de un carbohidrat precum lactoza. Este o reactie anormala a sistemului imunitar, cu productie de anticorpi (IgE) si eliberare de histamina si alte substante responsabile de reactia alergica (sub forma de mancarime, umflare, etc.). O alergie poate avea consecinte grave (astm, edem, soc anafilactic) in timp ce intoleranta la lactoza, desi provoaca simptome neplacute, nu este grava. O alergie necesita excluderea totala a alimentelor care contin alergenul (proteina problematica), in timp ce in cazul intolerantei la lactoza, cantitatile mici sunt adesea tolerate. Dar, fiecare trebuie sa-si stabileasca propriul nivel de toleranta.

Alergia la proteinele din laptele de vaca este destul de comuna la copii mici (2% pana la 3%), dar dispare in 80% din cazuri in jurul varstei de 2 ani.

Unde gasim lactoza?
Lactoza se gaseste in lapte si toate derivatele sale: iaurt, branza, crema de branza, etc... Si bineinteles in toate preparatele care au ca si ingredient principal sau secundar, laptele: budincile, clatitele, quiche-ul, sosurile,inghetatele... Dar si in multe produse procesate la care nici nu va ganditi: carnati, pateuri, surimi, biscuiti, chipsuri, produse de cofetarie... Lactoza este folosita pentru a imbunatati gustul si textura.
Veti fi surprinsi, dar, aceasta se regaseste ca si excipient in 20% dintre medicamente.

Cine este afectat de intoleranta la lactoza? 
Exista doi factori importanti: predispozitia genetica si varsta. Populatiile care in mod traditional nu consuma produse lactate secreta mai putina lactaza. Cu cat inaintam in varsta, cu atat secretia de lactaza poate scadea.

Care sunt semnele unei intolerante? 
Simptomele sunt in principal tulburari digestive: balonare, gaze, dureri abdominale, diaree etc., care apar in decurs de 2 ore de la ingerarea produselor care contin lactoza.

De unde stim daca suntem intoleranti? 
Daca aveti tulburari digestive dupa o masa cu alimente care contin lactoza, atunci puteti suspecta o intoleranta. Pana ajungeti la medic, puteti sa eliminati timp de o saptamana sau doua, toate alimentele care contin lactoza si vedeti daca simptomele dispar. 

Poate trece intoleranta la lactoza? 
Nu, nu poate trece atunci cand secretia de lactaza este deficitara.Aceasta nu poate fi crescuta. Pe de alta parte, exista forme tranzitorii de intoleranta la lactoza legate de anumite boli (gastroenterita, infectii, etc.) sau de administrarea de antibiotice. In acest caz, celulele peretelui intestinal sunt slabite si nu mai produc suficienta lactaza. De aceea, este recomandat sa nu mai consumati produse lactate pana cand peretele intestinal se reconstruieste si productia de lactaza revine la normal.

Nu exista tratamente care vindeca intoleranta la lactoza. 

In cazul intolerantei la lactoza este mai bine sa consumam lapte de oaie sau de capra?
Laptele de capra sau laptele de oaie contin la fel de multa lactoza ca si laptele de vaca, asadar nu este recomandat persoanelor cu intoleranta. Totusi, proteinele lor sunt mai mici decat cele ale laptelui de vaca, ceea ce le face mai digerabile. 
Se poate inlocui lapte cu bauturile vegetale, dar, aportul  lor nutritional nu este echivalent cu cel al laptelui, avand un continut scazut de proteine si calciu. 

Pe www.cosultaubio.ro gasiti o gama variata de produse fara lactoza, pentru toate gusturile! 

Mai mult decat sanatate, un stil de viata!

Cu drag si cu ganduri bune, 
Echipa

www.cosultaubio.ro
 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!