Alimentele organice costa adesea mai mult decat altele. Pentru a gasi un echilibru potrivit, consumati alimentele carora trebuie sa le acordati prioritate!
Puneti pe lista de cumparaturi, aceste alimente, dar, sa fie organice!
• Capsunile
Capsunile clasice sunt puternic pulverizate cu pesticide. De aceea, cautati sa cumparati capsuni organice, bio, cultivate in siguranta, deoarece aceste pesticice perturba sistemul endocrin.
• Merele
Un studiu american, a enumerat 55 de reziduuri diferite de pesticide in 1600 de mere analizate. Stiti care este problema? Chiar daca indepartati coaja marului, poluantii pot trece si prin coaja (deoarece este subtire) si pot ajunge la mar. De aceea, aveti grija ce fel de mere cumparati si consumati.
• Lactatele
Pesticidele si antibioticele continute in hrana unei vaci crescute in agricultura conventionala se acumuleaza in lipide si deci in laptele pe care il produce. Calitatea laptelui pe care il beti, dar si a produselor lactate procesate va fi asadar afectata. Agricultura ecologica va garanteaza o dieta echilibrata si ecologica, conditii care respecta bunastarea animalelor si un impact mai scazut in ceea ce priveste poluarea legata de emisiile de CO2.
• Ouale
Calitatea oualelor va depinde in mod direct de starea de sanatate a gainii. O gaina crescuta in agricultura ecologica nu va primi antibiotice si va avea o alimentatie echilibrata, garantata, fara pesticide. Calitatile nutritionale ale oului vor fi imbunatatite, in special continutul sau de vitamina A si E si Omega 3.
Cautati si cumparati oua de gaini care cresc in aer liber. Acestea beneficiaza de codul 1.
• Cerealele integrale
Faina, painea, dar si pastele sau orezul, daca le cumparati, incercati sa fie BIO!
Intr-adevar, in invelisul bobului („taratele”) sunt concentrate pesticidele agriculturii traditionale.
• Salata verde
Salata este campioana in continut de pesticide. Potrivit unui studiu, 80% dintre salate contin cel putin un pesticid. Dintre cele 10 substante chimice gasite cel mai frecvent, 7 sunt susceptibile de a fi pertutbatori endocrini.
Este recomandat sa inlocuiti salata cu spanac sau andive, dar, organice.
• Strugurii
Acest fruct este susceptibil de a fi atacat de insecte si ciuperci. De aceea, este tratat cu pesticide si produse antifungice, chiar si in timpul transportului sau de la vie la magazin. Este foarte greu de curatat bob cu bob! Trebuie sa stiti ca pesticidele si antifungicele pot fi gasite si in vin atunci cand nu este organic.
• Cartofii
Contrar credintei populare ca, deoarece este ingropat in pamant, cartoful este ferit de pesticide, acest aliment este unul dintre cele mai afectate de pesticide. In agricultura conventionala, cartoful este tratat cu fungicide si tratamente chimice care il impiedica sa germineze dupa recoltare. Alegeti bio, alegeti cartofii bio.
• Ardeii
Printre alimentele cele mai pulverizate cu pesticide se numara ardeiul gras si ardeiul iute. Ai grija ce fel de ardei alegi: clasic sau organic?
• Telina
O alta leguma stropita puternic cu chimicale este telina. Pe masura ce creste toamna, este supusa unui climat cu vant si ploaie, climat ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor. Acesta este motivul pentru care in agricultura conventionala se folosesc in mod masiv antibacteriene si fungicide, ale caror reziduuri pot ajunge foarte bine in supa de casa. Si aici aveti grija ce alegeti!
• Carnea de vita
Desi carnea rosie de vita este suspecta a fi un probabil cancerigen, potrivit OMS, puteti manca pana la 500 de grame de carne de vita pe saptamana. In agricultura traditionala, hrana animalelor contine antibiotice pentru a limita riscul de imbolnavire. Aceste medicamente vor ajunge apoi in carne si, in final, in corpul vostru. Mai mult, spre deosebire de agricultura ecologica, agricultura conventionala nu asigura animalelor o dieta echilibrata si nici conditii care sa garanteze bunastarea animalului.
• Carnea de pui
Aceeasi problema ca si la carnea de vita: puii care sunt crescuti conventional primesc antibiotice si medicamente antiseptice, substante care se gasesc in carnea sa. Un alt argument pentru a opta pentru puiul ecologic ar fi conditiile de crestere.
De ani de zile, piata produselor ecologice a progresat continuu, iar obiceiurile de consum s-au schimbat constant.
Daca va intrebati ce motiveaza consumatorii sa cumpere produse bio, organice?
Ei bine, raspunsurile le gasiti mai jos (cf unui studiu efectuat in Franta, de Barometrul consumului produselor ecologice pe un esantion de 2000 de persoane)
- 59% cumpara pentru a-si pastra sanatatea;
- 51% cumpara pentru calitatea si gustul produselor;
- 45% cumpara pentru a conserva mediul;
- 34% cumpara pentru bunastarea animalelor;
- 34% cumpara datorita disponibilitatii mai mari a produselor ecologice in locurile obisnuite de cumparare.
Ce ii impiedica pe consumatori sa cumpere produse bio, organice? (cf aceluiasi studiu)
- 80% nu cumpara datorita preturilor mari ale acestor produse;
- 66% nu cumpara deoarece au o indoiala ca produsul este total organic;
- 29% nu cumpara pentru ca nu consuma astfel de produse;
- 25% nu cumpara deoarece au propria gradina de legume sau teren de cultivat;
- 24% nu cumpara deoarece oferta nu le satisface nevoile;
- 18% nu cumpara deoarece nu sunt informati.
Pentru a manca bio, va oferim cateva sfaturi:
- inlocuiti din cand in cand proteinele animale cu proteine vegetale;
- incercati sa consumati alimente de sezon si alimente locale care sunt mai ieftine fata de altele;
- cumparati cantitatile potrivite; nu faceti exces; (in medie, pe an sunt aruncate 7 kg de alimente pe cap de locuitor).
- faceti alegeri inteligente si bazate pe informare, nu la intamplare.
Aveti grija ce alimente alegeti sa cumparati si sa consumati!
Mai mult decat sanatate, un stil de viata!
Cu drag si cu ganduri bune,
Echipa