• Mancam in fata unui ecran
Atunci cand suntem la masa, este recomandat sa oprim toate ecranele(telefon, TV, calculator, tableta) si sa ne dedicam pe deplin mesei. Masa este un lucru serios care nu trebuie neglijat. Atunci cand mancam, nu trebuie sa mancam pe fuga, ci, sa ne asezam comod la masa si sa incercam sa savuram din plin mancarea.
• Bem apa in timpul mesei
Am auzit de nenumarate ori aceasta afirmatie „ Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei pentru a nu incetini digestia”. Unii spun ca este o greseala. A bea unul sau doua pahare nu este o problema, spun altii. Atunci cand bem apa in timpul mesei, va creste putin volumul stomacului si vom avea o stare de satietate.
• Risipa alimentara
Studiile arata ca atunci cand folosim farfurii mai mici, mancam in medie cu 30% mai putin. Trebuie sa invatam cum sa folosim resturile pentru a nu le arunca! Supele, piureurile, compoturile, lasagna, quiche-urile... sunt retete grozave anti-risipa.
• Mancam prea repede
Trebuie sa dedicam cel putin 20 de minute mesei si sa mestecam. Trebuie sa alegem alimente care sunt ferme si crocante, pe care trebuie sa le mestecam suficient de mult pentru a le digera bine si pentru a lasa timp sa se ajunga la satietate. La pranz, trebuie sa incercam sa evitam sandvisurile moi, care se inghit de la sine, intr-un ritm foarte rapid.
• Sa ne gandim la o gustare sanatoasa dupa amiaza
Daca vom lua o gustare dupa-amiaza, atunci e mult mai usor la sfarsitul zilei. Astfel, nu vom manca prea mult seara. Tot ce este exces inainte de somn, se depoziteaza. Daca ne gandim sa luam o gustare la ora 16.00, ar fi bine sa fie o gustare sanatoasa: fructe, branza de vaci, un patratel de ciocolata neagra, o mana de fructe uscate (migdale, caise, nuci etc.).
• Nu dormim suficient
Trebuie sa incercam sa dormim suficient. Cu totii suntem diferiti, dar, in medie avem nevoie de 7-9 ore de somn. Pentru a ne ajuta sa adormim, trebuie sa evitam cinele prea copioase, care necesita mult timp pentru a fi digerate, precum si ecranele (televizor, calculator, telefon etc.) seara, ecrane a caror lumina albastra impiedica secretia de melatonina, hormonul somnului .
• Alegem produse cu continut scazut de grasimi
Produsele lactate cu continut scazut de grasimi sunt mai putin cremoase si mai putin satioase. Produsele cu indulcitori mentin gustul de dulceata si ne fac sa vrem sa mancam mai mult. De aceea, trebuie sa uitam de produsele cu continut scazut de grasimi, care sunt adesea bogate in aditivi. Luam in schimb produse „normale”, care sunt mai naturale si mai satioase si incercam sa gatim cat mai mult acasa: acesta este cel mai bun mod de a controla cantitatea si calitatea zaharurilor si grăsimilor pe care le inghitim.
• Eliminam alimentele bogate in amidon
Cand ignoram alimentele bogate in amidon (paine, paste, orez, quinoa, hrisca...), ne este foame intre mese si, prin urmare, riscam sa apelam la gustarele. Desigur, sunt calorice (350 kcal la 100 g pentru paste), dar ofera amidon si fibre care asigura o satietate de lunga durata. De aceea, includeti amidonul in toate mesele, dar, in cantitati adaptate activitatii dumneavoastra si favorizand pe cei cu IG scazut (cereale integrale, leguminoase).
Mai mult decat sanatate, un stil de viata!
Cu drag si cu voie buna,
Echipa