Nu va puteti descurca fara paine prajita dimineata? Aveti grija! Painea prajita produce o substanta care este periculoasa pentru sanatatea noastra, a tuturor.
Iubitorii de paine prajita isi asuma riscuri pentru sanatatea lor. „Cand painea este coapta la mai mult de 120 °C, ea produce acrilamida, o substanta toxica clasificata ca potential cancerigena. Se formeaza atunci cand un produs bogat in amidon este gatit la temperatura ridicata”, avertizeaza un medic nutritionist, dr. Laurent Chevallier.
Trebuie sa stiti ca, prajirea painii timp de 5 minute in loc de 3 creste continutul de acrilamida.
Acest compus se formeaza in mod natural in timpul gatirii la temperaturi ridicate. Procesul chimic se numeste reactia Maillard, care este responsabila pentru rumenirea alimentelor. Acrilamida provine din zaharuri si aminoacizi prezentți in alimente. Si painea nu este singura in cauza. Fenomenul se intampla si la cartofii prajiti, de exemplu sau alte prajeli delicioase, dar total nocive pentru organismul nostru. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara reaminteste ca prajirea painii timp de 5 minute in loc de 3 creste semnificativ continutul de acrilamida. Potrivit unei notificari din 4 iunie 2015, aceasta mai considera ca aceasta substanta „creste potential riscul de a dezvolta cancer pentru consumatorii de toate grupele de varsta”.
Pentru a evita acest fenomen, sunt cateva metode de pus in aplicare. Evitati sa puneti prajitorul la putere maxima. Mai presus de toate, eliminati partile prea intunecate daca constatati ca ati cam abuzat cu gatitul. Si prin constiinta dobandita puteti verifica cu minutiozitate functionarea prajitorului vostru de paine. Acesta trebuie sa permita temperaturi scazute, ne sfatuieste medicul, sfaturi care au fost oferite inca din anul 2017 de autoritatile sanitare britanice. In cadrul unei campanii de prevenire, ea a dezvaluit un truc de neoprit pentru a evita orice substanta toxica. Potrivit Agentiei pentru Siguranta Sanatatii din Marea Britanie, tot ce trebuie sa faceti este sa va coaceti painea pana cand devine maro auriu si nu maro.
Asa ca, la urmatorul mic dejun, fiti atenti la culori!
Mai mult decat sanatate, un stil de viata!
Cu drag si cu ganduri bune,