Considerat si apreciat de cercetatori ca fiind un fruct “minune”, rodia se gaseste la orice supermarket. Acest fruct provine din Persia si Mesopotamia, dar, in prezent se cultiva in multe parti ale lumii, inclusiv in Romania, insa doar in anumite zone ale tarii. Arbustii de rodie au nevoie de multa caldura si se gasesc mai mult in zonele tropicale.
Pentru a va bucura de beneficiile acestui fruct, consumati suc de rodie.
Rodia este bogata in antioxidanti, minerale, vitamine si fibre.
Aceasta contine de 3 ori mai multi antioxidanti comparativ cu vinul rosu sau ceaiul verde. Antioxidantii prezenti sunt dati de: antocianini, tanini, polifenoli. Datorita continutului urias de antioxidanti, o doza zilnica de rodie poate incetini procesul de imbatranire al ADN-ului.
In compozitia rodiei se intalnesc minerale, vitamine, fibre si 15 aminoacizi foarte benefici organismului.
Stiati ca:
- un singur pahar de suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de vitamine: A, C, B1, B2, B6, B12, E, si P?
- consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii, luptand impotriva virusilor si a bacteriilor?
Fibrele prezente intr-o cantitate semnificativa ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si in acelasi timp regleaza digestia si lupta cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic reprezinta o categorie de boli care se produc impreuna si care cresc riscul de boli cardio vasculare, accident vascular cerebral si diabet de tip 2 .
Consumarea sucului de rodie poate avea un impact puternic asupra sanatatii:
• imbunatateste activitatea aparatului cardio-vascular si reduce riscul de inflamatii sau cancer;
• are potential de anulare a radicalilor liberi din organism, astfel inhiband cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase;
• este foarte eficient in lupta cu cancerul de san (se pare ca blocheaza aromataza, o enzima care converteste androgenii la estrogen, hormon care participa la dezvoltarea cancerului de san);
• ajuta la reglarea glicemiei si creste sensibilitatea la insulina.
• Un studiu efectuat pe pacientii bolnavi de diabet a demonstrat ca 250 ml de suc de rodie consumat zilnic, pret de 12 saptamani, a scazut inflamatia din organismul acestora cu pana la 32%;
Datorita acestor miraculoase proprietati, oamenii de stiinta au mers pe pista posibilitatii ca rodia sa poata reduce inflamatia asociata dementei si maladiei Alzheimer.
Rodia, un afrodisiac natural
Consumul a 50 ml de suc de rodie pe zi s-a dovedit eficace in cresterea nivelului de testosteron (principalul hormon masculin), acesta intensificand anumite trasaturi cum ar fi parul facial mai des, voce mai profunda si dorinta sexuala mai mare. Un studiu cu privire la efectele pe termen lung ale sucului de rodie realizat in 2005, a aratat ca disfunctia erectila este strans legata de radicalii liberi. Sucul de rodie, bogat in antioxidanti lupta impotriva acestora si, prin urmare, impotriva acestei disfunctii.
Sucul de rodie, benefic pentru femei
Sucul de rodie are un efect pozitiv asupra femeilor insarcinate, fiind o sursa bogata de vitamine si minerale, incusiv acid folic, care este o componenta vitala a dietei in timpul sarcinii! Proprietatiile anti-inflamatorii ajuta, de asemenea, la pastrarea unei bune circulatii a sangelui, care ajuta la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.
Rodia mentine greutatea corporala
Rodia este un fruct deosebit deoarece favorizeaza detoxifierea organismului si in acelasi timp amelioreaza constipatia, fiind utilizata in dietele de slabit datorita prezentei antioxidantilor.
Mai mult decat sanatate, un stil de viata!
Cu drag si cu ganduri bune,
Echipa