1.Includeti algele marine proaspete in retetele saptamanale
Recoltate in timpul mareelor de primavara, apoi sarate, algele proaspete se pot pastra 3-4 luni la frigider. Se vand in magazine bio sau direct de la producatori. Acestea trebuie desalinizate pentru cateva minute in doua-trei bai de apa proaspata. Apoi, doar feliati-le pentru a le incorpora in retete.
2. Si algele marine deshidratate sunt foarte bune de consumat
Intregi sau sub forma de fasii lungi, algele marine deshidratate se gasesc in magazinele de produse naturiste. Ele trebuie rehidratate intr-un lichid caldut inainte de a fi consumate. Un fragment de kombu, de exemplu, accelereaza gatitul si imbunatateste digestia leguminoaselor (de exemplu, a nautului).
3. Fulgii de alge marine, usor de folosit
Fulgii de alge marine sau pudrele sunt usor de folosit. Se vand sub forma de mono alge sau in amestec dulse, nori sau salata de alge marine. Se potrivesc intr-o vinegreta sau se presara peste legume crude.
4. Wakame, alge bogate in calciu
Aceasta alga are culoarea maronie si are un gust delicios de stridii.
Cum se consuma?
Se pot rehidrata fulgi de wakame uscat in zeama de lamaie si se stropesc toate salatele, chiar si cele de fructe.
Sau se consuma proaspete, desalinizate si taiate fasii. Le puteti pune intr-o supa sau intr-o omleta.
5. Algele Kombu, suprima pofta de mancare
Le gasiti proaspate, in tavi, la sectiunea fresh. Ele trebuie desarate si fierte pentru a indeparta sarea si totodata putin din iod.
Se pot taia bucati si se pot adauga in apa in care fierbeti pastele sau legumele, reducandu-se astfel timpul de gatire.
6. Algele Nori sunt bogate in proteine
Se folosesc pentru prepararea sushi-ului. Pot fi prajiti usor in tigaie pentru a le spori aroma de ciuperci si ceai afumat. Sunt delicioase cu peste alb si cartofi noi!
7. Algele verzi (sub forma de salata), remineralizate
Daca le cumparati proaspete, verificati sa aiba o culoare verde, frumoasa. Odata desarate, pot fi folosite pentru a inveli un file de peste.
8. Algele Dulse, revigorante
Proaspete, cu gust dulce delicios, aminteste de periwinkle! Desarate si taiate fasii, pot fi folosite in cruditati, supe, peste, orez sau chiar o terina de peste.
Concentrate in nutrienti, algele de apa sarata sunt foarte sanatoase si dau un impuls farfuriilor noastre.
„A manca alge marine inseamna a manca soare si nutrienti”, spune Régine Quéva, autoarea cartii “The super-powers of algae”.
Algele sunt foarte putin consummate in Occident. In schimb, in Japonia nu exista reteta care sa aiba in compozitia sa, alge.
Algele sunt bombe nutritive, bogate in vitamine, minerale, oligoelemente si chiar proteine.
De ce sa mancam alge marine?
Stiati ca, in apele franceze exista 700, 800 de soiuri de alge marine, toate comestibile? Din acestea, doar vreo zece sunt autorizate pentru vanzare. Ele contin vitaminele A, B, C si D, fier, calciu, magneziu, zinc si cupru, fibre, antioxidanti, omega-3, aminoacizi. Algele marine sunt pline de nutrienți esentiali pentru sanatatea organismului. In functie de specie, au avantaje pentru functionarea sistemului nervos central, pentru tiroida, digestie, sange, excesul de greutate, slabire, masa musculara.
Evident, exista si contraindicatii: in algele marine proaspete se concentreaza mult iod. Chiar daca isi pierd o mare parte din iod, la clatire, nu sunt recomandate persoanelor cu alergii sau persoanelor care sufera de hipertiroidism.
Cum alegem algele marine?
Nu va ganditi sa mergeti la plaja si sa va culegeti singuri algele marine deoarece exista un risc mare de poluare. Algele spalate pe plaja, cunoscute sub numele de „drift”, capteaza metale grele.
Este recomandat sa cumparati alge proaspete sarate, din magazinele bio, din magazine de delicatese sau peste. Selectate, sortate, clatite apoi sarate, se pot pastra cateva luni la frigider. Pur si simplu clatiti cantitatea dorita in apa rece si apoi inmuiati-le in doua pana la trei ape, amestecand de fiecare data. Ca si gust, nu trebuie sa mai fie sarate.
Gasiti pe www.cosultaubio.ro o serie de alge marine si produse pe baza de alge marine