Spelta, o cereala cu multe calitati nutritionale si beneficii pentru sanatate!

Spelta, o cereala cu multe calitati nutritionale si beneficii pentru sanatate!
Spelta, este o baza foarte buna pentru a satisface perfect, zilnic, toate nevoile organismului, prevenind in acelasi timp celebrele boli ale secolului: obezitate, diabet, exces de grasime in sange, boli cardiovasculare, etc.

Cele trei specii de spelta beneficiaza de o compozitie foarte complexa si completa, contribuind in mare masura la acoperirea tuturor nevoilor organismului si oferind un anumit numar de nutrienti esentiali si pretiosi care adesea lipsesc din dietele moderne (acizi grasi omega-3, vitamina B12 etc.)

Spelta furnizeaza toti nutrientii necesari sanatatii organismului.
Este: bogata in fibre, in vitamine, in saruri minerale si in aminoacizi esentiali. 

Datorita compozitiei sale, spelta are multiple beneficii pentru sanatate: 
-    Faciliteaza digestia;
-    Inbunatateste circulatia sangelui; 
-    Ajuta la normalizarea nivelului de glucoza din sange.

Formele sale multiple ne permite sa pregatim spelta in multe retete precum orez, pentru a face prajituri, clatite, supe. Daca spelta este gatita intreaga sau nu, depinde de cat timp ati lasat-o la macerat in prealabil. Poate dura de la 30 de minute pana la 1 ora.

Aceasta cereala se gaseste sub mai multe forme. Puteti gasi paste de spelta, fulgi si faina care pot inlocui cu succes faina de grau in toate retetele tale, dar, daca preparati paine sau prajituri cu faina de spelta, trebuie sa va asteptati ca acestea sa iasa mai dense. De asemenea, puteti folosi cu succes pentru aluatul clatitelor. 

Care este diferenta dintre grau si spelta? 
Spelta este similara cu graul, dar exista inca unele diferente, mai ales in ceea ce priveste 
-    forma: boabele de spelta sunt ceva mai alungite decat boabele de grau; 
-    gustul: gustul speltei este mai pronuntat decat gustul graului;
-    principalii nutrienti ai speltei se gasesc in miezul boabelor, spre deosebire de grau; vorbim de spelta nehibridizata spre deosebire de spelta care este incrucisata cu grau.

Spelta are o compozitie mai bogata decat graul „Spelta mare este similara din punct de vedere nutritional cu graul, spelta mica este o asa-numita cereala „ancestrala”, fiind mai bogata in nutrienti”. In special, spelta contine mai multe minerale decat graul, in special cupru, fier, zinc, magneziu, fosfor si potasiu. De asemenea, este mai bogat decat graul in lipide si acizi grasi nesaturati.

Stiati ca Spelta este un aliment antistres?
De ce? Aceasta contine o cantitate mare de magneziu, de unde efectul sau asupra sistemului nervos. „Continutul mediu de magneziu este de 1.320 mg/100 g pentru spelta mica”. In plus, in lupta impotriva starilor de stres sunt implicate si vitaminele B1, B2 si B6 si triptofanul pe care il contine, precum si magneziul, calciul si fosforul.
Spelta poate fi tolerata de catre cei hipersensibili la gluten. Unele persoane care sunt hipersensibile la gluten pot manca spelta sau spelta mica, cu conditia sa nu fie celiace.

Spelta este una dintre rarele cereale sau similare care contin cei 8 aminoacizi esentiali organismului. Aminoacizii esentiali trebuie sa fie furnizati de alimente deoarece organismul nostru nu ii sintetizeaza. Spre deosebire de alte cereale, spelta contine lizina, unul dintre aminoacizii esentiali din proteine, una dintre cele mai bune surse de lizina fiind carnea de peste. 

Din categoria Stiati ca.....pueti face „cafea” din boabe de spelta prajita. Cum?

Puneti intr-un vas, jumatate de litru de apa si 3 linguri de boabe de spelta prajite. Aduceti la fierbere si lasati sa fiarba 20 de minute. Filtrati si serviti. 

Spelta are un indice glicemic relativ scazut pentru o cereala: 40 fata de 45 -50 pentru grau si 50 -70 pentru orez. Acest lucru ajuta la normalizarea nivelului de glucoza din sange. Dupa absorbtia de spelta, nu exista o crestere brusca a zaharului din sange, ceea ce impiedica secretia de insulina si ofera o senzatie de satietate durabila. 

O cura cu spelta este o modalitate foarte buna de a detoxifia organismul si de a imbunatati functia digestiva. 

Spelta este cereala care provoaca cele mai putine flatulente si gaze. Va fi mult mai confortabil consumul de  paine din spelta versus painea clasica.

Mai mult decat sanatate, un stil de viata!

Cu drag si cu ganduri bune, 

www.cosultaubio.ro
 

Suport clienti PRELUARI COMENZI:

Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00 (pentru comenzi primite telefonic)
NON-STOP pentru comenzi lansate pe site. 

Sambata si Duminica: Inchis;  

PROCESARI COMENZI (confirmari de stoc, informatii tehnice, suport):
Luni - Vineri, de la 09:00 la 18:00

Sambata si Duminica: Inchis;

0722266258 office@cosultaubio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!